Strona korzysta z plików cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Szczegóły dotyczące plików cookies znajdziesz w Polityka Prywatności.
Tak akceptuję
Ciąża a dieta – co jeść przed, w trakcie ciąży i w okresie karmienia piersią?

Ciąża a dieta – co jeść przed, w trakcie ciąży i w okresie karmienia piersią?

Dobrym pomysłem na etapie przygotowań do roli mamy, a następnie w ciąży i w okresie karmienia piersią, jest zrobienie bilansu odżywiania i zmiana nawyków żywieniowych. Na każdym z tych etapów dobrze zbilansowana dieta jest ważna z różnych powodów:


  • Na etapie planowania ciąży powinnaś zwrócić uwagę na dietę, ponieważ zapotrzebowanie organizmu na witaminy i związki mineralne wzrasta już w czasie pierwszych 8 tygodni ciąży, gdy rozpoczyna się kształtowanie narządów dziecka. Bywa, że o ciąży dowiadujemy się dużo później, dlatego warto zwrócić uwagę na ten element już na etapie przygotowań.

  • W trakcie ciąży powinnaś jeść tak zdrowo, jak to tylko możliwe – dla dobra swojego i nienarodzonego jeszcze dziecka. Nie znaczy to jednak, że powinnaś „jeść za dwoje”. Zdrowa i zbilansowana dieta pozwoli Ci utrzymać prawidłową wagę ciała i szybciej odzyskać właściwą wagę po porodzie.

  • W okresie karmienia piersią, to co spożywasz wpływa bezpośrednio na Twojego malucha, dlatego powinnaś przestrzegać diety i stosować się do określonych dla każdego miesiąca rozwoju dziecka zaleceń odnośnie odżywiania. Pamiętaj, że to co jesz, je także Twoje dziecko.

Aby dieta była zdrowa i dobrze zbilansowana powinna zawierać następujące elementy:

  • Świeże i surowe produkty (owoce, warzywa, surówki, sałatki, itp.)
    Warzywa i owoce są cennym źródłem wielu witamin i związków mineralnych, m.in. kwasu foliowego i żelaza, które pomaga zapobiegać anemii podczas ciąży. Pamiętaj, że niektóre witaminy, takie jak witamina C, będą ważne zarówno dla Ciebie, jak i Twojego dziecka, a organizm nie ma możliwości ich składowania. Najlepiej jedz świeże owoce i warzywa, gdyż sposób ich przechowywania i obróbka termiczna mogą mieć wpływ na ich wartości odżywcze i utratę cennych witamin i minerałów.

  • Mleko i produkty mleczne (ser żółty, jogurt, kefir, twaróg, itp.)
    Produkty mleczne to bogate źródło wapnia, który będzie bardzo istotny dla rozwoju kości i zębów Twojego dziecka oraz podczas karmienia piersią dla produkcji mleka w Twoim organizmie. Produkty tego typu są także źródłem protein, związków mineralnych i witamin (m.in. witamin z grupy B czy witaminy A). Jeżeli to możliwe, spożywaj niskotłuszczowe produkty mleczne – zawierają więcej wapnia i protein, a mniej tłuszczu. Uważaj na produkty takie jak masło i śmietana, gdyż są one głównie źródłem tłuszcza, a nie białka i wapnia.

  • Ziemniaki i produkty z pełnego przemiału (pełnoziarnisty chleb i makaron, płatki zbożowe, otręby, dziki ryż, itp.)
    Ziemniaki i produkty z pełnego przemiału to główne źródło energii i ważnych składników odżywczych, takich jak wapń, żelazo, cynk i witaminy z grupy B. Ziemniaki są także źródłem witaminy C. Płatki zbożowe w formie nieprzetworzonej i pełnoziarnisty chleb zawierają błonnik (pomaga przeciwdziałać zaparciom, z którymi boryka się wiele kobiet w ciąży). Postaraj się jeść różnorodne produkty z tej grupy.

  • Chude mięso, ryby, drób, jajka, soczewica, orzechy, fasola, itp.
    Ta grupa to produkty bogate głównie w białko. Szczególnie zdrowe dla Ciebie i Twojej rodziny są fasola, soczewica, orzechy oraz ryby. Mięso, szczególnie takie jak wątróbka czy nerki, stanowią cenne źródło żelaza, które jest przyswajane przez organizm lepiej niż to pochodzenia roślinnego. Wątróbka powinna być jednak spożywana przez Ciebie w małych ilościach ze względu na wysoką zawartość witaminy A, której przedawkowanie wpływa negatywnie na rozwój płodu – może wywołać wady rozwojowe.

Jednocześnie powinnaś ograniczyć ilość spożywanej soli, tłuszczu i cukru (tzw. puste kalorie)

Staraj się stosować oleje roślinne zamiast zwierzęcych tłuszczów. Pamiętaj, że niskotłuszczowa dieta pomaga uniknąć pewnych rodzajów nowotworów i chorób układu krążenia. Spożywaj również ograniczoną ilość soli (do 6 g dziennie), co pozwoli Ci zmniejszyć ryzyko wystąpienia nadciśnienia tętniczego krwi i chorób z tym związanych. Kiedy to tylko możliwe, staraj się używać soli z zawartością jodu, by dostarczyć sobie i swojemu przyszłemu dziecku wystarczającą ilość tego minerału podczas ciąży i karmienia piersią.

Konsultacja naukowa dr n. med. Ewa Kuś, specjalista ginekolog położnik

Więcej o Elevit Pronatal

Produkty z kategorii