Strona korzysta z plików cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Szczegóły dotyczące plików cookies znajdziesz w Polityka Prywatności.
Tak akceptuję
Dieta w ciąży – jakie składniki powinna zawierać?

Dieta w ciąży – jakie składniki powinna zawierać?

Chcąc się zdrowo odżywiać, powinnaś dobierać pożywienie z namysłem, tak by zapewnić sobie wystarczającą dawkę wszystkich składników odżywczych niezbędnych Twojemu organizmowi podczas ciąży. Pamiętaj również o piciu wystarczającej ilości wody, w której m.in. rozpuszczają się witamina C, A i witaminy z grupy B.

Białka w ciąży

Białka są składnikiem niezbędnym do podtrzymywania funkcji życiowych człowieka, jego wzrostu, prawidłowego funkcjonowania komórek oraz wszystkich organów wewnętrznych. Człowiek potrzebuje białek, gdyż stanowią one podstawowe źródło aminokwasów i energii. Zapotrzebowanie Twojego organizmu na białka wzrośnie w drugiej połowie okresu ciąży, głównie dlatego, że w tym czasie rosną tkanki Twojego dziecka, ale także Twoje (macica, łożysko).
Dodatkowe zapotrzebowanie na białka jest zazwyczaj zaspokajane poprzez codzienną dietę przyszłej mamy. Produkty bogate w białko to chude mięso, ryby, jaja, mleko i nabiał oraz warzywa, takie jak rośliny strączkowe (fasola, groszek, soja, soczewica), ziemniaki, orzechy i produkty pełnoziarniste.

Węglowodany i tłuszcze w ciąży

Powinnaś uważnie spożywać węglowodany. Potrzebujesz ich każdego dnia, ponieważ to właśnie one dostarczają Ci energii. Niestety, na ogół spożywa się ich dużo więcej, niż potrzebuje organizm, głównie pod postacią słodyczy (desery, czekolada, cukier w herbacie czy kawie). Nadmiar węglowodanów jest odkładany w organizmie w postaci tłuszczu, który dodaje nam dodatkowych centymetrów, np. w biodrach czy udach. Nasze codzienne posiłki zawierają zwykle zbyt dużo tłuszczu. Ustalając codzienną dietę, oprócz tłuszczu w postaci na przykład masła, margaryny i oleju powinnaś pamiętać także o istnieniu tłuszczu „ukrytego”, pod postacią tłustego mięsa, śmietany, lodów, czekolady, orzechów czy frytek. Strzeż się go!
Wartościowe źródła węglowodanów to na przykład produkty pełnoziarniste, takie jak różne rodzaje ciemnego chleba, owoce, warzywa i ziemniaki.

Witaminy w ciąży

W czasie ciąży będziesz potrzebowała znacznie więcej witamin niż zazwyczaj. Szczególnie ważne dla Ciebie będą kwas foliowy, witamina D, C i E oraz witaminy z grupy B. Ponieważ różne witaminy znajdują się w różnych produktach spożywczych, zwróć uwagę, by Twoja dieta była różnorodna. W ten sposób dostarczysz sobie wszystkich potrzebnych składników.
Pamiętaj, że witaminy zawarte w produktach spożywczych mogą zostać zniszczone przez takie czynniki, jak światło i powietrze. Jeżeli więc utrzesz warzywa na tarce lub wyciśniesz sok z owoców, spożyj je bez zwłoki, zaraz po przygotowaniu. Niektóre witaminy mogą zostać utracone również podczas gotowania. Zawartość witamin w przygotowanych potrawach może się ponadto różnić w zależności od pory roku. W efekcie Twój organizm nie zawsze będzie mógł otrzymać wystarczającą dawkę witamin w codziennej diecie. Wiele ciężarnych przyjmuje preparaty wielowitaminowe stworzone specjalnie dla ich potrzeb, które uzupełniają zasoby witamin w organizmie. Najlepiej, jeśli zawierają one także związki mineralne i mikroelementy, spośród których najważniejsze są żelazo, wapń i magnez.

Związki mineralne i mikroelementy w ciąży

  • Żelazo jest konieczne do produkcji czerwonych ciałek krwi i hemoglobiny. Hemoglobina odpowiada za transport tlenu z płuc do wszystkich tkanek docelowych Twojego organizmu. Organizm, w którym występuje niedobór żelaza, nie jest zaopatrywany w odpowiednią ilość tlenu, co może powodować zmęczenie lub skutkować zaburzeniami rozwoju płodu, czy nawet wystąpieniem przedwczesnego porodu. Źródłem żelaza mogą być produkty takie jak: szpinak, sałata, soczewica, groch, fasola, figi, orzechy, a także wołowina, żółtko jajka, czy wątróbka. Jednakże zazwyczaj nawet najbardziej przemyślana dieta nie jest w stanie dostarczyć organizmowi kobiety dodatkowej dawki żelaza potrzebnej w przebiegu ciąży, porodu i karmienia piersią. Zapotrzebowanie na żelazo w tym okresie wzrasta z 15 do 22 mg/dzień. Uzupełnianie żelaza poprzez przyjmowanie zawierającego go preparatu dla kobiet w ciąży jest więc często koniecznością.

  • Nienarodzone jeszcze dziecko potrzebuje wapnia, gdy formują się jego kości i zęby. Ciało maleństwa w momencie narodzin zawiera od 25 do 40 gramów wapnia. W ciąży do płodu jest aktywnie przekazywanych około 30 gramów wapnia. Oznacza to, że podczas ciąży powinnaś przyjmować mniej więcej dwa razy tyle wapnia co wcześniej, czyli na przykład dodatkowo pół litra mleka dziennie. Sery, szczególnie żółte, jogurty i kefiry są najlepszym źródłem tego minerału w pożywieniu. Bogate w wapń są również sardynki, kawior, soja, brokuły i fasola. Jeśli nie przepadasz za mlekiem i jego przetworami, możesz uzupełniać zasoby wapnia w organizmie poprzez przyjmowanie zawierającego go preparatu. Jeżeli nie zwiększysz ilości przyjmowanego wapnia, organizm Twojego dziecka będzie je pobierał z zasobów Twojego układu kostnego. Okres ciąży i karmienia piersią to czas zwiększonego metabolizmu kostnego i zwiększonej utraty masy kostnej, może to sprzyjać powstawaniu osteoporozy w przyszłości. By temu zapobiec, zapewnij swojemu organizmowi odpowiednią dawkę tego minerału.

  • Magnez wpływa korzystnie na układ nerwowy oraz czynność tkanki nerwowej. Bierze udział w procesach związanych ze skurczem mięśni prążkowanych i gładkich, wpływa na układ krwiotwórczy oraz procesy krzepnięcia krwi. Jest niezbędny do osiągnięcia prawidłowego wzrostu, wspomaga rozwój kości płodu. Jego niedobór w ciąży może spowodować zaburzenia rytmu serca, skurcze mięśni, zwiększać pobudliwość nerwową. Jednym z efektów działania magnezu jest usunięcie napięcia z mięśni gładkich. Odpowiednia ilość magnezu w organizmie znacznie zmniejsza niebezpieczeństwo wystąpienia przedwczesnych skurczów i w efekcie poronienia czy przedwczesnego porodu. Poza tym niedobór tego minerału może zwiększyć ryzyko wystąpienia rzucawki. Nocne skurcze łydek to objaw niedoboru magnezu w organizmie. Najlepszym źródłem minerału są orzechy, nasiona, zielone warzywa, kakao, zboża, strączkowe, ryby, sery, ciemne pieczywo.

Konsultacja naukowa dr n. med. Ewa Kuś, specjalista ginekolog położnik

Więcej o Elevit Pronatal

Produkty z kategorii