Strona korzysta z plików cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Szczegóły dotyczące plików cookies znajdziesz w Polityka Prywatności.
Tak akceptuję
Fakty na temat laktacji

Fakty na temat laktacji

Korzyści z karmienia piersią

Mleko matczyne jest najlepszym pokarmem dla noworodka, zwłaszcza w pierwszych miesiącach życia. Jest ono pełnowartościowe i dostarcza dziecku wszystkich potrzebnych mu substancji. Mleko matki wzmacnia mechanizmy obronne w organizmie dziecka konieczne do walki z chorobami. Pokarm mamy dopasowuje się też do zmieniających się potrzeb maleństwa. Z czasem może zmieniać się jego skład, jak również jego produkowana ilość. Karmienie piersią może okazać się dużo wygodniejsze od karmienia z butelki, ponieważ pozwala uniknąć dużych przygotowań, nie trzeba też niczego sterylizować.

Znaczenie naturalnego karmienia dla odporności dziecka

Po przyjściu na świat organizm noworodka zmuszony jest do wytwarzania własnych mechanizmów obronnych, ponieważ początkowo jest on ich całkowicie pozbawiony. W efekcie choroby noworodków mogą być bardzo niebezpieczne.
Mleko matki wzmacnia mechanizmy obronne w organizmie dziecka poprzez zawarte w nim substancje, są nimi:

  • Limfocyty C i B, makrofagi, eozynofile i komórki nabłonkowe,
    czyli takie komórki, jakie występują w naszej krwi. Reagują one na zarazki i bakterie; neutralizując je, chronią zdrowie dziecka. Najwięcej tych komórek znajduje się w siarze, czyli mleku w pierwszych dniach po porodzie. Komórki te stopniowo giną w przypadku odciągnięcia siary i mieszczenia jej w lodówce lub podczas gotowania czy zamrażania pokarmu.
  • Przeciwciała przeciwdziałające bakteriom, zarazkom, a nawet chroniące noworodka przed reakcjami alergicznymi.
    Najwięcej przeciwciał w mleku matki jest w pierwszym dniu po urodzeniu dziecka. Później ich liczba szybko spada i już 4 dni później jest ich kilka razy mniej. Noworodek nie posiada własnych przeciwciał. Jego organizm zacznie je wytwarzać dopiero w pierwszym miesiącu życia. Przeciwciała po podgrzaniu giną, utrzymują się za to w mleku zamrożonym, nawet przez 4 tygodnie.
  • Enzymy
    w mleku matki znajduje się między innymi enzym ułatwiający trawienie tłuszczów w nim zawartych. Pozwala jednocześnie na maksymalne wchłonięcie i wykorzystanie witaminy A.

Jak zmienia się mleko mamy z upływem czasu?

Każda matka ma inne mleko i jednocześnie mleko każdej matki zmienia się wraz z upływem czasu, ze zmianą pory dnia i zmieniającymi się potrzebami maleństwa (np. gdy jest chore).

  • Siara
    wytwarzana jest do 4-5 dni po porodzie. Ma postać żółtawego płynu, podobnego nieco do śmietany zbierającej się na mleku. Siara zawiera dużo więcej białka, składników mineralnych i składników przeciwdziałających zarazkom i bakteriom niż mleko w kolejnym okresie. Jednocześnie zawiera nieco mniej tłuszczów i węglowodanów. Ma delikatne działanie przeczysz- czające i pomaga maleństwu w wydaleniu pierwszego stolca.
  • Mleko przejściowe
    jest kolejną postacią, w którą przekształca się pokarm po 3-5 dniach. Jest go znacznie więcej, ale jest rzadsze, co jest odpowiedzią na rosnący apetyt noworodka. Zawiera dużo białka i przeciwciał.
  • Mleko dojrzałe
    jego produkcja zaczyna się po 7-10 dniach i to nim dziecko jest karmione przez kolejne miesiące. Jest jeszcze rzadsze niż mleko przejściowe, może nawet wyglądać, jakby było rozcieńczone wodą. Po pewnym czasie jednak będzie miało biały kolor i gęstszą konsystencję dzięki zwiększonej zawartości laktozy i tłuszczów.
  • W przypadku przedwczesnego porodu może pojawić się mleko przedwczesne. Odpowiadając na zwiększone zapotrzebowanie wcześniaka na składniki odżywcze, zawiera ono dużo więcej białka, tłuszczów, soli mineralnych i witaminy A i E. Po upływie miesiąca jego skład upodabnia się do mleka kobiet rodzących o czasie i jedyną różnicą pozostaje wyższa ilość przeciwciał.

Czy nie zabraknie pokarmu?

Ilość wytwarzanego mleka jest zmienna i może zaspokoić nawet bardzo duże zapotrzebowanie noworodka i niemowlęcia.
W przypadku zbyt małej ilości mleka powinno pomóc częste przystawianie malucha do piersi (produkcja mleka będzie stymulowana przez ssanie). Jeśli przerwy pomiędzy karmieniami są długie, produkcja mleka zmniejszy się, a w przypadku zbyt długich odstępów czasowych organizm mamy może nawet zacząć przygotowywać się do zakończenia karmienia.
Podczas karmienia mogą wystąpić okresy, gdy znacznie wzrasta zapotrzebowanie dziecka na pokarm, a organizm matki potrzebuje kilku dni na przystosowanie się do zmian i zwiększenie produkcji mleka. Kryzys ten trwa kilka dni i można sobie z nim poradzić, częściej przystawiając dziecko do piersi.

Konsultacja naukowa dr n. med. Ewa Kuś, specjalista ginekolog położnik

Więcej o Elevit Pronatal

Produkty z kategorii