Na etapie przygotowywania się do roli mamy, w ciąży, a następnie w okresie karmienia piersią istnieje ryzyko wystąpienia deficytu witamin i związków mineralnych. Dlatego wskazane jest uzupełnianie jej preparatami specjalnie skomponowanymi na potrzeby kobiet w ciąży i osób karmiących piersią. Szczególną uwagę powinny do tego przywiązać osoby będące na diecie wegańskiej lub wegetariańskiej.
W zależności od etapu na jakim jesteś przyczyny wystąpienia deficytu witamin i związków mineralnych mogą być różne:
- konieczność stosowania diety eliminacyjnej (alergie u niemowląt),
- utrata żelaza podczas porodu,
- wyczerpane zapasy organizmu po okresie ciąży,
- konieczność wytwarzania przez organizm około 850 ml mleka dziennie,
We wszystkich tych przypadkach wybierając odpowiedni preparat, należy zwrócić uwagę na zawartość kilku kluczowych składników:
- kwasu foliowego, którego niedobór może prowadzić do powstania wad ośrodkowego układu nerwowego, zwiększyć ryzyko poronienia, wpływać negatywnie na rozwój płodu,
- cynku, którego zbyt niskie spożycie zwiększa ryzyko małej masy urodzeniowej noworodka i zahamowania jego wzrostu,
- wapnia, magnezu, fosforu, czyli składników wchodzących w skład materiału budulcowego kości oraz zębów,
Dodatkowo osoby przebywające na diecie wegetariańskiej i wegańskiej powinny zwrócić szczególną uwagę na zawartość witaminy D, witamin z grupy B, zwłaszcza B12, oraz składników mineralnych, takich jak wapń czy żelazo, na których niedobory osoby te są szczególnie narażone.
Konsultacja naukowa dr n. med. Ewa Kuś, specjalista ginekolog położnik